Сребърни бижута - по-добрият избор!

Как да разпознаете истинските сребърни бижута?

Напоследък се наблюдава тенденция златото да бъде изместено от среброто за изработка на бижута – пръстени, гривни, халки, колиета и др. Това е така, поради красотата и блясъка на този метал, в съчетание със значително по-ниската му цена. Освен среброто обаче на пазара се появиха и други метали, от които се правят не по-малко ефектни и оригинални пръстени, като например стоманата и различни метали, и е трудно да се каже дали сребърният пръстен, който сте харесали, е наистина такъв. Ето някои начини, с помощта на които можете да разпознаете истинското сребро.

сребро 925

1. Потърсете маркировка. Прегледайте добре пръстена от всички страни, ако е наистина сребърен, някъде по него трябва да има знак от три числа – 925. Наличието им е гаранция, че пръстенът е сребърен. Тази маркировка е задължителна за сребърните бижута, за да се определи качеството им. В някои случаи има и знак на производителя, но той не е задължителен. Маркировката е много фина, обикновено е поставена от вътрешната страна на бижуто, затова е препоръчително, когато избирате сребърен пръстен, да носите със себе си лупа.

2. Потърсете наличие на следи от оцветяване. Ако накитът оставя цветни зеленикави следи по кожата ви, то със сигурност то е фалшиво. Петната се дължат на наличието на мед в него, който е много евтин метал, а вие сте платили като за сребро. Медта се окислява лесно, реагира с кожата и я оцветява в зелено–кафеникави оттенъци. Това може да стане, дори когато пръстенът е позлатен отгоре, а вътре е друг метал, защото покритието се износва.

3. Най-сигурният начин да опрелите дали пръстенът ви е сребърен или фалшификат е да го дадете за оценяване. Всеки бижутер може да ви направи тест на метала и да каже дали е сребро или не, а дори и да определи колко струва. Това не е скъпо, а в много случаи бижутерите дори правят тези тестове безплатно.

Етикети:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Сребърни бижута – обеци, гривни, пръстени